English

Go Back   Champions of Regnum > English > Technical Support > Linux

Linux Technical issues under Linux platform

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-21-2011, 05:07 PM   #11
standistortion
Master
 
Join Date: May 2010
Location: Ireland
Posts: 433
standistortion is on a distinguished road
Default

Quote:
I hate how the game hangs at the worst possible times
Sounds like low or very slow ram, low end memory controller, background services using the network, etc.

Could try using xfce as the gaming desktop to get the best from your ram, even better is running just the game in a bare X session with background services turned off but that takes some of that 'omg, why cant it be simple!' work to set up.
standistortion no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 05:17 PM   #12
Kyrottimus
Baron
 
Kyrottimus's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Montana, U.S.A.
Posts: 687
Kyrottimus will become famous soon enough
Default

Quote:
Originally Posted by Shining-Scias View Post
Hah I'm not so far. AMD x2 64-bit @ 2.6. ATI HD 4670 512MB on Arch.
If I max out everything, I have 30-35ish FPS (shaders 4.0).
lol I'll trade you GPU's

Quote:
Originally Posted by standistortion View Post
Sounds like low or very slow ram, low end memory controller, background services using the network, etc.

Could try using xfce as the gaming desktop to get the best from your ram, even better is running just the game in a bare X session with background services turned off but that takes some of that 'omg, why cant it be simple!' work to set up.
I have 4gb of RAM but it hangs usually when someone on my buddy-list comes online or goes offline. It's worse with more stuff happening on screen (i.e. big war). Also, for whatever reason, mage spells in large quantity makes it hang big-time.
__________________
Μολὼν λαβέ
Kyrottimus: 60 - Barbarian (WM) || Rykor: 60 - Knight (WM)
Vanosen Sagesight: 60 - Marksman (WM) || Orykus: 60 - Hunter
Kyrottimus no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 05:54 PM   #13
ieti
Count
 
ieti's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Bulgaria
Posts: 1,270
ieti is on a distinguished road
Default

Intel puts alot effort lately to have good support for latest CPU's into mainline kernel.

NVidia on the other side got really good drivers. Performance is good and VDPAU support for H264 and Flash not bad too. Another thing about them i like is they still support every card in their drivers - 3 families they maintain. Even the ancient GF2 series still work. From what i hear AMD still drops GPU's from latest drivers from time to time.

Well everyone decides what to buy. I'm intel, nvidia from several years and try to filter only hardware which works good on linux.

My system so far:

Intel i3-530
Gigabyte GA-P55-UD3L
4GB RAM
Asus Nvidia 560ti 1GB
Asus Xonar DX
Logitech C310 Webcam
Intel Lan Card
Cooler Master Silent Pro M600
__________________
Horus | Ignis | uga | Conjurer | EVIL IGNIS ROCK

Last edited by ieti; 11-21-2011 at 06:09 PM.
ieti no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 06:30 PM   #14
NotScias
Baron
 
NotScias's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: /dev/null
Posts: 769
NotScias will become famous soon enough
Send a message via MSN to NotScias
Default

Quote:
Originally Posted by Kyrottimus View Post
I have 4gb of RAM but it hangs usually when someone on my buddy-list comes online or goes offline.
Your computer isn't to blame in this case, this is a very well known and annoying bug for everyone...

I have 4GB too btw.
__________________

The other realm awaits...
Now playing much better games
NotScias no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 06:41 PM   #15
ieti
Count
 
ieti's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Bulgaria
Posts: 1,270
ieti is on a distinguished road
Default

I removed all my friendlist, because of this bug. Took me 30+ mins to delete, but freezes are gone.
__________________
Horus | Ignis | uga | Conjurer | EVIL IGNIS ROCK
ieti no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-22-2011, 11:18 AM   #16
_Nel_
Master
 
_Nel_'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: France
Posts: 414
_Nel_ is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Kyrottimus View Post
I have 4gb of RAM but it hangs usually when someone on my buddy-list comes online or goes offline.
Same here and for everyone. As already said, it's not your comp.
Quote:
Originally Posted by Kyrottimus View Post
It's worse with more stuff happening on screen (i.e. big war). Also, for whatever reason, mage spells in large quantity makes it hang big-time.
I have same problem, lots of fps lags. It happens only at certain locations on the map.
I suspect 3D engine doesn't cache some graphical stuff, and load/unload everything each time you move from a region to another. It's worse if you're at the limit and swapping to each other during a fight with lots of spells cast.
Well known bugged regions are Trellag and Laggersborg. Imperia is the worst, I don't go there anymore. All other forts are way better for fights.
> http://www.regnumonline.com.ar/forum....php?p=1433144

If I remember correctly, ieti with a much better comp than mine has same fps lags.

My hardware: Athlon 64 X2 5200+, Nvidia 9600GT, 4GB ram
__________________
Nel's VidZ
_Nel_ no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-22-2011, 11:39 AM   #17
ieti
Count
 
ieti's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Bulgaria
Posts: 1,270
ieti is on a distinguished road
Default

Newest stable linux driver makes things a little better by caching compiled shaders. I have a feeling that skips when you enter a region with alot trees are gone.

I tested unigine tropics on linux - they got way more detail, but if you look careful they add moving parts right when you get in view. For me RO engine renders trees, player models etc. with all their moving parts no matter where they are. So this makes things little heavier.

Yup lags and FPS are nearly same. RO uses 1 core, and is not so well optimized on GPU part. Tropics or Heaven run for me on nearly all high settings smooth and nice.
__________________
Horus | Ignis | uga | Conjurer | EVIL IGNIS ROCK
ieti no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-22-2011, 11:41 AM   #18
standistortion
Master
 
Join Date: May 2010
Location: Ireland
Posts: 433
standistortion is on a distinguished road
Default

Sounds like you only need to update your graphics card for now (and sort friends list), can update other parts later if needed. Im using a 9800gtx, been meaning to update it for about a year, gives me about the same framerate as your getting, 35 normally, 15-20 in big battles.
standistortion no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-22-2011, 12:24 PM   #19
_Nel_
Master
 
_Nel_'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: France
Posts: 414
_Nel_ is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by ieti View Post
Newest stable linux driver makes things a little better by caching compiled shaders. I have a feeling that skips when you enter a region with alot trees are gone.
v290.10 released today.
I'll test them, I'm still on v280.13.

Quote:
Originally Posted by ieti View Post
I tested unigine tropics on linux - they got way more detail, but if you look careful they add moving parts right when you get in view. For me RO engine renders trees, player models etc. with all their moving parts no matter where they are. So this makes things little heavier.
Yeah I noticed that too. I was wondering why Surak didn't add animations into LOD as they did for 3D models. Even Oblivion uses a bare sprite to display a tree when it's far from camera. It could be a good way to make scene lighter to compute.
__________________
Nel's VidZ
_Nel_ no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Old 11-22-2011, 04:15 PM   #20
_Nel_
Master
 
_Nel_'s Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: France
Posts: 414
_Nel_ is on a distinguished road
Default

Tested v290.10, nothing changed.

Anyway, I just found what causes those fps lags on my computer. It's LOD applied on trees.
I suspect it's caused not only by trees, but everything which LOD have an effect on, as rocks, bushes, birdges, structures...

See the video, preferably in HD:
> http://www.youtube.com/watch?v=QnfcXNrtctU

As you can see on video, when I move nearer or away from trees, LOD acts: new 3D model of trees (their shape and texture changes) and then, my fps become choppy and I experience lag until everything is displayed, then fps gets back to a stable rate.

Surak!! help!!
__________________
Nel's VidZ
_Nel_ no ha iniciado sesión   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 05:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
NGD Studios 2002-2013 © All rights reserved